Beckov inventar depresije-II - BDI-II

Aaron T. Beck, Robert A. Steer, Gregory K. Brown

U PRIPREMI SRPSKO IZDANJE

Urednici: prof. dr Ljiljana Mihić i prof. dr Zdenka Novović

PREGLED

Šta meri: stepen depresije
Uzrast: 13-80 godina
Primena: individualna
Trajanje: oko 5 minuta
Ocenjivanje: ručno
Kategorizacija:
A   B   C

GODINA KONSTRUKCIJE: 1996.
U PRODAJI IZDANJE IZDAVAČA: Naklada Slap, 2011.


Beckov inventar depresije-II (BDI-II) je drugo izdanje u svetu najčešće korišćenog instrumenta za utvrđivanje depresije, a sadržaj njegovih ajtema usklađen je s kriterijumima za dijagnozu depresije iz DSM-IV priručnika.

Primena BDI-II omogućuje procenu ozbiljnosti ili težine depresije kod psihijatrijski dijagnostikovanih odraslih osoba i adolescenata starijih od 13 godina. Razvijen je kao indikator postojanja i jačine depresivnih simptoma, koji su u skladu s DSM-IV kriterijumima, a ne kao instrument za specifikaciju kliničke dijagnoze. Kao samostalnu ili jedinu primenjenu dijagnostičku meru treba ga koristiti oprezno jer depresija može biti popratna pojava uz niz primarnih dijagnostičkih poremećaja u rasponu od paničnog poremećaja do shizofrenije.

Inventar se sastoji od 21 ajtema, a svaki ajtem je lista od 4 izjave poređane po težini određenog simptoma depresije.

Primena BDI-II inventara je individualna i u proseku traje 5 minuta. Primena je jednostavna i dobro prilagođena korisnicima, a ispitivač može čitati pitanja osobama koje imaju teškoće s čitanjem ili s koncentracijom. Zadatak ispitanika je da od ponuđene četiri tvrdnje odabere jednu koja najbolje opisuje način na koji se osećao protekle dve nedelje, uključujući i dan ispunjavanja.

Hrvatska standardizacija je sprovedena na 339 ispitanika iz kliničkih centara u različitim delovima Hrvatske, a prikupljeni su i podaci za poređenje, na 539 studenata.

Proizvođač:
Izaberi proizvođača
Rezultati 1 - 1 od 1

Beckov inventar depresije-II - BDI-II

BDI-II Komplet

Cena: 22.440,00 Din.