Reynell razvojne ljestvice govora – RLJG

Joan M. Reynell

PREGLED

Šta meri: ispitivanje razvoja govora
Uzrast: 1-7 godina
Primena: individualna
Trajanje: 30 do 60 minuta
Ocenjivanje: ručno (uputstvo i primeri u Priručniku)
Kategorizacija:
A   B   C
 

GODINA KONSTRUKCIJE: 1987.
IZDAVAČ: Naklada Slap, Zagreb1995.


Reynell razvojne skale govora namenjene su ispitivanju sposobnosti govornog izražavanja i sposobnosti razumevanja govora. Prilagođene su i za primenu na deci s oštećenjima sluha ili vida, deci s cerebralnom paralizom, višestruko hendikepiranoj deci i bilingvalnoj deci.

RLJG se sastoji od 3 skale (ljestvice):

1. Ljestvica razumijevanja govora A
Skala A ima 10 odeljaka s različitim brojem zadataka (ukupno 67), a njihov redosled prati razvojni proces sposobnosti razumevanja govora. Od deteta se traži da pokaže ili pronađe određene predmete i figure osoba ili životinja, i da s njima učini nešto u skladu s uputstvom ispitivača.

2. Ljestvica razumijevanja govora B
Skala B je paralelna s skalom A i sledi iste sekvence razvoja. Način odgovaranja u poslednja 3 odeljka je pojednostavljen i zahteva minimalne reakcije, pa je B skala zapravo lakša od A skale. Namenjena je ispitivanju hendikepirane dece, posebno one s cerebralnom paralizom i pogodna za rad s vrlo stidljivom i povučenom decom.

3. Ljestvica govornog izražavanja
Skala govornog izražavanja ima 3 odeljka (Struktura, Rečnik i Sadržaj), a svaki od njih se odnosi na različit aspekt govora. Odeljci nisu paralelni niti slede sukcesivno jedan za drugim, već se u razvojnom smislu značajno preklapaju.

Odeljak Struktura odnosi se na spontanu govornu ekspresiju, od najranije predgovorne faze prvih vokalizacija do upotrebe kompleksnih zavisnih rečenica.

Odeljak Rečnik ispituje sposobnost imenovanja predmeta i deskripcije značenja reči ili situacije koju slika prikazuje.

Odeljak Sadržaj govora ispituje sposobnost kreativne upotrebe govora. Sastoji se od 4 slike koje prikazuju određenu situaciju, a od deteta se traži da kaže sve o slici. Postoji i alternativni komplet slika koji se koristi kada postoje određene kontraindikacije za upotrebu standardnog kompleta.

Proizvođač:
Izaberi proizvođača
Rezultati 1 - 1 od 1

Reynell razvojne ljestvice govora – RLJG

RLJG Komplet

Pozovite za cenu